Lymfedrainage


Manuele Lymfedrainage is een zeer rustige, pijnloze en zachte massagetechniek volgens de methode van Dr. Vodder. De druk is laag om de lymfecapillaire te beschermen en de toename van doorbloeding te voorkomen.

Deze massagetechniek stimuleert het lymfestelsel. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan zichtbare en onzichtbare vocht in ons lichaam beter en sneller via de lymfebanen af te voeren.

Ons lichaam bestaat uit 70 % lichaamsvocht. Dit vocht bevindt zich in- en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Het lymfestelsel heeft hierdoor een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van een optimale waterhuishouding.

Zeer veel processen verlopen via het lichaamsvocht. Onder meer het geleiden van zenuwprikkels, het vervoer van hormonen en gevaarlijke stoffen (zoals bacteriën) en het uitwisselen van bouw- en afbraakstoffen en gassen (zoals zuurstof). De lymfe voedt, zuivert en draineert onze lichaamscellen.

Daarom is het lichaam pas in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding ook in een optimale conditie verkeert.

Het doel van Manuele Lymfedrainage is het stimuleren van het lymfestelsel, waardoor het lichaam afvalstoffen, toxines en ziekteverwerkers kan verwijderen. Ook stimuleert de massage een beter bescherming en afweer tegen o.a. infecties, verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag, werkt pijnstillend omdat het invloed heeft op de pijngeleiding van de zenuwen en verbetert het parasympathische zenuwstelsel waardoor het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Het aantal behandelingen dat nodig is om resultaat te boeken, varieert van meerdere malen per week tot 1 keer per maand. Bij langer bestaande klachten moet rekening gehouden worden met een behandelingsschema van 1 à 2 keer per week gedurende meerdere weken.