Triggerpoint therapie


” V a n   k l a c h t   t o t   k r a c h t ”   (klik hier voor artikel De Gelderlander)

triggerpointMyofasciaal triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier, die aanvoelt als een harde (pijnlijke) plek op een vaste plaats. Het houdt de spier gespannen, ook in rust. De effecten zijn o.a. pijn en problemen met bewegen (zoals stijfheid, krachtverlies). 

Kenmerkend voor een myofasciaal triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Zo kan spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de hals. Of kan pijn in de onderrug voortkomen uit de billen, buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet, maar ook in het segment. Hierdoor is Triggerpoint therapie een vorm van segmentale therapie.

Maar ook disfunctionele organen kunnen triggerpoints veroorzaken in de spieren (viscerale pijn). Zo kan een disfunctie van een lever, die rechts onder de ribben bevindt, pijn veroorzaken in de rechterschouder of rondom het hart en pijn uitstralen naar de linkerarm en nek.

triggerpoint-2Klachten, veroorzaakt door triggerpoints, zijn meestal goed te behandelen. Triggerpoint therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren zodat de spier tot rust kan komen en het segment gestimuleerd wordt.

Hoe lang een behandelingstraject gaat duren is van meerdere factoren afhankelijk. Over het algemeen zijn recent ontstane triggerpoints gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Bij de laatste zijn meerdere triggerpoints ontstaan, wat meer behandelingen kan vergen.

Triggerpoint therapie kan in combinatie met andere massagetechnieken gegeven worden. Hierdoor ontstaat een optimale behandeling.

triggerpoint logo